21 Μαρτίου 2018

Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού


Η 21η Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση.
H Ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για να επικαιροποιηθούν και ενισχυθούν οι δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και διακρίσεων μέσα στη σχολική κοινότητα.
Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Συντάγματος.


Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναγνωρίζει την παιδική ηλικία ως μία ξεχωριστή και ιδιαίτερα σημαντική περίοδο στη ζωή κάθε ανθρώπου. Ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Το δικαίωμα στην ταυτότητα επιβεβαιώνει και ενισχύει τη μοναδικότητα κάθε παιδιού. Πρόκειται για το δικαίωμα του παιδιού να τοποθετεί τον εαυτό του στον κόσμο, μέσα από την απάντηση στο  ερώτημα ‘ποιος/ποια είμαι’.

Μέσα από τη δραστηριότητα κατασκευής του Δελτίου Ταυτότητας εξερευνήσαμε το θεμελιώδες ΔΙΚΑΙΩΜΑ που μας κάνει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ...